Personvernerklæring

Ungdom og Fritid sin personvernerklæring

Personvernerklæring for Ungdom og Fritid

Dette er en personvernerklæring for barn og unge. Det er veldig bra at du leser dette, for det betyr at du er nysgjerrig og liker å vite viktige ting og at du lærer noe som er veldig lurt å kunne!

Gjennom hele teksten har vi puttet inn lenker til andre steder hvor du kan lese mer om ulike temaer om du er interessert.

Hva er personvern?

Personvern handler egentlig om å passe på hemmeligheter og ikke gi dem videre. Når du har en hemmelighet, vil du jo ikke at alle skal få vite den! I denne personvernerklæringen kaller vi hemmeligheter for personopplysninger. Det er et litt vanskelig ord, men egentlig betyr det bare «de tingene vi vet om deg». Det kan du huske på når du ser ordet personvern.

Noen ganger vet vi ting om deg som skal være hemmelige. Vi som jobber i Ungdom og Fritid passer på noen personopplysninger om deg og andre barn og unge, og vi passer godt på dem så ingen andre får tak i dem.

I en personvernerklæring som denne står det mange ting om hva vi vet om deg, hvorfor vi må vite det, hvordan vi passer på personopplysningene dine og hvem du kan snakke med hvis du lurer på noe. Sjefen for personvernopplysninger er generalsekretær (sjefen for organisasjonen), med mindre han har gitt noen andre denne oppgaven.

Har du noen spørsmål? Bare ta kontakt på e-post: post@ungdomogfritid.no eller telefon: 22 05 77 00.


Kort fortalt

På denne nettsiden benyttes Google Analytics. Dette for at vi ut fra din aktivitet kan vurdere hvordan vi kan gjøre vår nettside enda bedre enn den allerede er! F.eks. hvilke sider du og andre besøkende besøker. Vi benytter noe som kalles IP-anonymisering, som fjerner de siste tallene i IP-adressen (slik at vi ikke kan spore det tilbake til din datamaskin).

Informasjonen blir blant annet lagret på Fortrabbit, og her
kan du lese mer om det og hva det innebærer (engelsk informasjon).

Fortsatt nysgjerrig? Bare å lese videre! Herfra og nedover kan språket bli noe tyngre. Vi har prøvd å gjøre det så forståelig og kort som mulig, men mye informasjon sier loven at vi må informere deg om. Ellers så kan vi komme i trøbbel.

Medlemmer (fritidsklubber)

Hos oss i Ungdom og Fritid er det fritidsklubben eller ungdomshuset som er medlem. Fra våre medlemmer/fritidsklubber innhenter vi navn, adresse, telefonnummer, fødselsdato og e-postadresse til kontaktpersoner. Vi trenger kontaktinformasjon til de som jobber på klubbene for at vi kan gi dem informasjon om spennende tilbud og arrangementer som både dem og du er interessert i! Når en klubb melder seg inn i organisasjonen, samtykker dem til at hvert enkelt område man tillater at organisasjonen bruker personopplysninger til nyhetsbrev, invitasjon til arrangementer mm. Ved avsluttet medlemskap slettes dine personopplysninger.

E-post

Du kan sende e-post til oss, men husk at alle virksomheter og organisasjoner (eks. fritidsklubben din eller oss i Ungdom og Fritid) er sårbare for at noen stjeler informasjonen vi har på servere og i databaser. Du bør derfor ikke sende sensitivt innhold (dine hemmeligheter og veldig personlig informasjon) per e-post. Om vi likevel mottar en slik e-post, behandler vi e-posten forsiktig og sletter den straks.

Nyhetsbrev

Som ungdom kan du melde deg på nyhetsbrev for å få oppdatering på alle kule nyheter, artikler, prosjekter og arrangementer. Ikke minst støtteordninger (ala Frifond) som muligens kan gi deg masse penger til et kult prosjekt! For at vi skal kunne sende deg nyhetsbrev må du registrere din e-postadresse hos oss. Denne lagres i en egen database, deles ikke med andre og e-postadressen slettes når den ikke lenger er i bruk.


Når du besøker nettsidene våres

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for å kartlegge besøkende og deres bruk. Det er en effektiv måte å vite hvordan vi kan gjøre nettsiden og våre tilbud enda mer fristende for deg og andre ungdom! Informasjonskapslene inneholder ikke personopplysninger.

Du kan selv forhindre at informasjonskapsler blir lagret på datamaskinen din ved å endre innstillinger i nettleseren:


Vi bruker Google Analytics til å finne ut hvilke sider på nettsidene våre som er mest interessante for deg og hvilke som vi egentlig bare kan droppe. Google Analytics sender nettleseren din en informasjonskapsel (en cookie) som starter med «_ga». Sammen med statistikk om hvordan du bruker nettstedet vårt, sender vi en hemmelig IP-adresse som ikke kan spores til deg.


Vi henter også inn informasjon om hvem du er (alder, interesser, etc.), hvis du er logget inn med din Google-konto. Her kan du lese hvordan du kan slette informasjon om deg på Google. Vi bruker aldri denne informasjonen til annet enn statistikk, og vi kobler heller aldri denne informasjonen til annen informasjon du gir fra deg på våre nettsider (for eksempel hvis du melder deg på kurs, noe du burde forresten).

Tro det eller ei, men svært mange nettsider bruker Google Analytics til å finne ut det samme som oss. Hvis du synes det er feil, finnes det mange måter å hindre dem å gjøre det, blant annet ved å bruke Googles eget verktøy. Her
kan du utforske personvern enda mer!


Spørreundersøkelser

Vi liker å tenke at om vi ikke er ungdom lenger, så er vi ungdommelige. Likevel forstår vi at dere ungdom selv vet hva som er best for dere. Derfor sender vi noen ganger ut korte spørreundersøkelser.

Når vi gjennomfører spørreundersøkelser, vil vi alltid informere om hvorfor, og hvorvidt undersøkelsen er hemmelig (anonym) eller ikke. Ungdom og Fritid vil ikke dele opplysningene med andre eller bruke opplysningene til annet enn det som er angitt.

Påmelding kurs og arrangementer

Via vår nettside og nyhetsbrev er det mulig å melde seg på kurs og arrangementer. I tilknytning til dette samler vi informasjon som navn og kontaktopplysninger i tillegg til allergier og behov for tilretteleggelse. Disse personopplysningene blir ikke brukt til andre formål enn å administrere arrangementet. Ved kurs og arrangementer slettes personopplysningene etter endt arrangement, dersom du ikke er registrert i vår database som tilknyttet en av våre medlemsklubber.

Er du under 18 år og melder deg på noen av våre arrangementer, vil vi som oftest kreve at foreldre eller foresatte fyller ut, signerer og sender oss et samtykkeskjema. Gjennom dette skjemaet vil vi samtidig be om personvernopplysninger fra foreldre/foresatte. Dette for at vi skal kunne kontakte dem om en uheldig og/eller alvorlig situasjon skulle finne sted. Dette kan du lese mer om her.

Er du tilknyttet våre medlemsklubber vil deltakelse på kurs og arrangementer lagres i vår database. Det gir deg og oss oversikt over hva du har deltatt på og ved enkelte kurs gis det mulighet for en sertifisering gjennom vår kompetanse app. Hvis du er logget inn i appen lagres antall leste artikler og gjennomførte tester.

Du har rett til fullt innsyn om hvilke opplysninger vi lagrer om deg til enhver tid, og du kan be om at denne informasjonen blir slettet. Ta kontakt på e-post: post@ungdomogfritid.no eller telefon: 22 05 77 00.

Bestille materiell og kurs

På nettsidene våre kan du bestille materiell som håndbøker, medlemskort, merchandise osv. For å kunne bestille dette må du være over 18 år. Eller så kan du spørre om fritidsklubben din kan bestille det slik at både du og de andre på klubben kan bruke det!

Klubben kan også bestille kurs og foredrag fra Ungdom og Fritid. Formålet med behandlingen av personopplysninger er å kunne sende deg materiellet og gjennomføre kurs og foredrag. Vi behandler da opplysninger om virksomhet med postadresse, samt navn, telefonnummer og epost til kontaktperson.

Personopplysninger vi får inn ved bestillinger av veiledningsmateriell blir ikke benyttet til andre formål enn å effektuere bestillingen. Etter bestillingen er sendt, vil alle opplysninger bortsett fra antall og virksomhet slettes. Disse opplysningene benyttes til å utarbeide statistikk.


Når du registrerer en aktivitet

Dersom du registrerer en aktivitet på nettstedet vårt (noe vi håper du gjør), så ber vi om din e-postadresse. Dette gjør vi først og fremst for at vi kan informere deg om når aktiviteten publiseres og offentliggjøres på nettstedet vårt. Om vi liker aktiviteten eller arrangementet du registrerer veldig godt, kan det være vi tar kontakt med deg gjennom e-postadressen din for å høre mer om aktiviteten.

Med mindre du krysser av for at du ikke vil motta det, så sender vi deg også kule arrangementer og aktiviteter som vi tror du vil like. E-post adressen blir lagret på en egen database for å innhente relevant (anonymisert) statistikk.


Når du er under 18 år

Barns personopplysninger har et særskilt behov for vern etter personvernforordningen. Datatilsynets praksis underbygger at barn er særskilt vernet. Med andre ord stilles det strenge krav til hvilke av dine personvernopplysninger (hemmeligheter) vi kan innhente, hvordan vi passer på dem og bruker dem. Dette står det masse mer om i denne loven.


Bilder og filmer av barn og deling av disse

Uansett alder på de som er på et bilde, skal man alltid passe på at de sier ja til å dele et bilde – og dette er ekstra viktig om en gjennom bilde kan gjenkjenne en eller flere personer (f.eks. gjenkjenne deg og dine venner).

Dette må alle være ekstra nøye på når det kommer til bilder og filmer av barn og unge.


Dine rettigheter

Du kan på ethvert tidspunkt be oss om å slette det vi har av opplysninger om deg, eller du kan be om å få innsyn i disse. Du kan til og med be om å få opplysningene utlevert i et format som gjør at du kan ta dem med deg til en annen tjenesteleverandør.

Her kan du lese mer om dine rettigheter.

Som tidligere nevnt er sjefen for personvernopplysninger er generalsekretær (sjefen for organisasjonen), med mindre han har gitt noen andre denne oppgaven.


Skulle du ha enda flere spørsmål som vi ikke har klart å svare på, er det bare å ta kontakt på e-post: post@ungdomogfritid.no eller telefon: 22 05 77 00.


Andre nyttige lenker og sider