Ofte er det lurt å invitere lokalpolitikere til å komme til klubben for å best mulig vise dem hvorfor tilbudet er viktig og hva tilbudet er. De vil sannsynligvis komme fordi mange politikere ønsker å besøke fritidsklubbene i sin kommune. Her er noen forslag til hvordan dere kan planlegge og gjennomføre klubbesøk. På klubbesøkene kan dere enten diskutere en konkret sak eller snakke med generelt om fritidsklubbene for å vise viktigheten av tilbudet.
Politisk påvirkning
Hvordan delta på halvtime i kommunestyret
Mange kommunestyrer og bydelsutvalg har en ledig halvtime før møtene sine, hvor folk i lokalbefolkningen kan komme for å snakke om sakene de er opptatt av. På nettsiden til kommunen din står det når de har møter, og hvordan du kan delta på den åpne halvtimen i din kommune. Dette er en oppskrift på hvordan delta på en halvtime i kommunestyret for å snakke om det lokale klubbtilbudet.
Hvordan lage underskriftskampanje
Hvis dere ønsker å få til endring i en sak som angår fritidsklubben, kan dere lage en underskriftskampanje. Da kan dere engasjere folk der dere bor, og få med så mange som mulig til å signere kampanjen og støtte saken. Får dere underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne i kommunen deres, eller 300 underskrifter hvis kommunen har flere enn 15 000 innbyggere, så må lokalpolitikerne diskutere saken deres i kommunestyremøtet. Underskriftskampanje kan derfor være effektivt for å synliggjøre en sak for politikere. Selv om du ikke har stemmerett eller har fylt 18 år, kan du fremme din sak i kommunen. Her en oppskrift på hvordan lage en underskriftskampanje.
Hvordan skrive en pressemelding
En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Det sendes vanligvis med e-post. Skal dere gjøre noe i fylkeslaget eller på klubben som dere ønsker at media skal dekke da kan det være en ide å sende en pressemelding til lokalmedia. Her er en mal til pressemelding.
Slik skriver du en uttalelse/resolusjon
I Ungdom og Fritid er en uttalelse en tekst om et politisk, ofte dagsaktuelt tema. Teksten blir lagt fram for et møte, som så diskuterer saken, og enten vedtar eller avviser uttalelsen. Uttalelser kan være ny politikk, et svar på et dagsaktuelt politisk tema, en presisering av gjeldende politikk eller en måte å aktualisere allerede vedtatt politikk.Uttalelser brukes ofte for å få oppmerksomhet om en sak. Man kan skrive et forslag til en uttalelse om et tema som er viktig for deres region, få den vedtatt på fylkesårsmøte eller landsmøtet, for så å bruke dette vedtaket til å få et oppslag i regionalmedia. På samme måte kan uttalelser brukes av fylkeslag i organisasjonen. Her en oppskrift på hvordan skrive en uttalelse.
Slik skriver du et leserinnlegg
Avisen er en av de mest effektive grepene for å få folk der dere bor (inkludert politikere), til å skjønne mer om fritidsklubben, og hva som skal til for at den skal bli bedre. Du kan skrive et leserinnlegg som en enkeltperson eller sammen med andre. Tips: Du kan også få mange ungdommer eller representanter fra ungdomsgrupper til å signere innlegget. Husk at jo kortere et leserinnlegg er, jo mer sannsynlig er det at det blir plass i avisen til dere. Prøv å holde det til enten 1800 tegn (kortinnlegg) eller 3000 tegn (hovedinnlegg) inkludert mellomrom. Her en oppskrift på hvordan skrive et leserinnlegg.
Forslag til brev/informasjonsmail til politikere som stiller til valg i din kommune/fylke
I september 2023 er det lokalvalg i Norge. I lokalvalg velges representanter som skal sitte i kommunestyrene og fylkestingene. Representantene i kommunestyret bestemmer over politikken i hver kommune. De har blant annet ansvar for fritidsklubbtilbudet i kommunen. Hvis ditt fylkeslag eller din klubb ønsker å informere politikerne som står på valg i år om hvorfor de bør prioritere fritidsklubbtilbudet kan det være en ide å sende dem en informasjonsmail. Her er et forslag på en slik informasjonsmail som du kan bruke som et utgangspunkt.